SPORTSHOWROOM
  Nike Air Max 90

  Penapis dihidupkan

  • Menyusun

  • Jantina

  • Jenama (Nike)

  • Line

  • Koleksi (Air Max 90)

  • Teknologi

  • Edition

  • Material

  • Style

  • Sukan

  • Collaboration

  • Warna

  Nike Air Max 90

  Nike Air Max 90

  1.015 artikel

  Siluet 90-an yang menonjol yang mempunyai kesan yang luar biasa pada budaya kasut.

  Air Max 90

  Nike Air Max 90 ialah ikon budaya. Sebahagiannya, ini disebabkan oleh gaya tersendiri kasut. Penyesuaian sosialnya juga merupakan aspek penting, telah menyebabkan hal ini diterima pakai dalam arus perdana dan oleh pelbagai subkultur, manakala keselesaan tertinggi unit Air memberikan reputasi yang terbilang kepada kasut itu. Akhirnya, semua kualiti yang menentukan ini menyebabkan Air Max 90 menjadi reka bentuk yang sangat berpengaruh.

  Pada asalnya dikeluarkan sebagai Air Max III pada tahun 1990, Air Max 90 – nama kasut yang diterima apabila kasut ini dilancarkan semula pada awal 2000-an – adalah pengganti kepada Air Max II (atau Air Max Light) dan pendahulunya, Air Max 1 1987 . 90 akan menjadi langkah seterusnya dalam evolusi reka bentuk Air Max, jadi kasut ini mengambil inspirasi daripada lelaran sebelumnya.

  Kasut ini direka oleh Tinker Hatfield, yang menjadikan Nike Air Max 90 sebagai produk pada zamannya. Beliau melaksanakan ciri yang kelihatan moden yang telah dipelopori oleh Air Max 1 dan Air Max Light pada tahun-tahun sebelumnya. Termasuklah Phylon tapak tengah berkusyen buih yang Light telah menunjukkan rasa lebih ringan daripada poliuretana pada Air Max yang asal, di samping jaringan mikro fiber untuk kebolehnafasan yang lebih baik. Panel  TPU yang serupa dengan reka bentuk sebelumnya muncul di bahagian atas dan tumit, dengan kaset TPU besar yang bertindak sebagai tingkap di sekeliling unit Air yang cukup besar di tapak tengah. Elemen-elemen ini mempunyai rupa berkontur, parut yang meniru sirip aerodinamik supercar yang pantas dan anggun seperti Ferrari Testarossa, menambahkan lagi rasa kontemporari kasut itu.

  Walaupun mempunyai estetika gaya hidup yang ringkas, Air Max 90 sebenarnya telah bermula sebagai pelari. Kaliber sukannya dijamin oleh unit Air, tumit besar, tapak tengah berkusyen buih tebal yang memberikan perlindungan hentaman dan potongan buku lali tinggi yang menawarkan sokongan yang mencukupi. Walaupun sudah jelas merupakan peralatan prestasi kelas pertama, AM90 adalah lebih banyak lagi, mencerminkan anjakan paradigma dalam bahasa pendekatan reka bentuk Nike.

  Seperti edisi Air Max sebelumnya, unit Air di bahagian tumit adalah ciri utama reka bentuk kasut. Walaupun tingkap lutsinar dalam Air Max 1 telah berusaha untuk menunjukkan kemajuan teknikal jenama itu, unit Air yang dipertingkatkan bagi Nike Air Max 90 menonjol atas sebab-sebab lain. Pertama, unit ini mempunyai beg udara lebih besar daripada sebelum ini, tetapi terdapat juga panel yang mengelilinginya yang boleh dihiasi dengan warna yang menawan untuk menyerlahkan unit Air. Warna “Infrared”, yang asalnya dikenali sebagai “Hyvent Orange”, muncul pada model keluaran yang menjadi asas kepada kejayaan awal Air Max 90. Meliputi kaset tumit, serta elemen lain, penggunaannya pada tingkap tapak tengah mendapat pengiktirafan yang paling banyak. Nada merah yang terang menyerlahkan beg udara yang lebih besar di bahagian tumit, sesuatu yang ingin ditekankan oleh Nike kepada mereka yang mencari kusyen dan sokongan yang lebih tinggi. Keamatan warna jingga-merah inilah yang menjadikan “Infrared” seperti warna klasik sehingga hari ini.

  Cara tapak tengah bercantum ke bahagian atas sebelum bersandar pada swoosh memberikan AM90 gaya harmoni dan mengalir yang memenangi ramai peminat dalam dunia muzik. Budaya kelab berkembang pada awal tahun sembilan puluhan, membawa bersama keperluan untuk jurulatih yang selesa, teguh dan bergaya. Sementara itu, di London dan Paris, mereka yang berada dalam adegan hip-hop bawah tanah mengagumi kasut itu kerana kekemasannya. Selama bertahun-tahun, Air Max 90 telah popular di kalangan gabungan budaya eklektik, menjadi salah satu kasut paling terkenal dan diterima pakai sepenuhnya yang pernah dicipta oleh Nike.

  Kedudukan Nike Air Max 90
  (12)

  SPORTSHOWROOM menggunakan kuki. Mengenai dasar kuki kami.

  Teruskan

  Pilih negara anda

  Eropah

  Amerika

  Asia pasifik

  Afrika

  Timur Tengah